Hõissa vastlad !

Hõissa vastlad !

Hõissa vastlad !

Isuäratavad, eks?  Igaüks Teist kindlasti teab, kus on just tema jaoks kõige maitsvamad vastlakuklid saadaval – kas kodulähedal kohvikus, kodus või naabrite juures 😊.

Neile, kes muretsevad läheneva rannahooja pärast, väike lohutus- vasteldele järgneb seitsmenädalane paast, seega pidagem lugu küpsetajate kätetööst.

Veidi ka meenutusi ajaloost:

Paastuajal on keelatud lõbustused ja rammus toit, seega kasutati vastlapäeva, et korralikult pidutseda ja süüa enne paastu.  Eestis oli veel 20. sajandi algul toitumine aastaajaga seotud.  Sealiha näiteks söödi ainult talvel.  Siga tapeti mardipäevaks või jõuludeks ja jagati talve peale.  Vastlapäevaks olid ainult jalad järel ja seetõttu neid söödigi.  Pärast vastlapäeva sealiha ei söödud, sellest ka nimetus “lihaheide”.  Kui liha oli otsas, lehm polnud veel hakanud lüpsma ja kanad munele, oligi olukord paratamatult paastuga sarnane (allikas Wikipeedia)

Pikka ja turvalist liugu!

Jaga teistega:
  •  
  •  
  •  
  •